lördag 27 februari 2010

Frallor i mängder


Halva denna dag har gått åt till att baka massa frallor till kyrkan imorgon. Som tur är så är det rackans lätt att baka frallor. Här kommer receptet som jag använder mig av. Superenkelt är det och bra om man ska ha massa gäster på middag, och man ska ha bröd.

för ca 30 stycken behövs:
75 g smör eller margarin
5 dl mjölk
1 paket (50 g) jäst
2 tsk salt
2 tsk socker
ca 12 dl vetemjöl

Börja med att smälta smöret och tillsätt sedan mjölken och värm tills det är fingervarmt. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt vätskan och rör om tills jästen har löst upp sig. Blanda sedan i salt och socker.
Börja sedan ha i mjölet lite i taget. När degen har släppt från kanterna (och inte är för kladdig) så stjälper man upp degen på ett mjölat bord och knådar degen. Låt sedan degen jäsa i 30-60 minuter, tills degen är ungefär dubbelt så stor.
När degen jäst klart så får man knåda den lite lätt igen och sen dela den i lika stora runda bollar. Låt jäsa igen tills bollarna är nästan dubbelt så stora.
Sätt i mitten av ugnen i 250-275 grader i 6-8 minuter.
Klart!

Tips: Om man vill ha lite mer "matigare" eller grövre frallor kan man byta ut 1-2 dl av vetemjölet mot grahamsmjöl.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar