måndag 8 juni 2009

I Arns fotspår


Idag var jag iväg på studieresa med min fina klass. Resan hette "i Arns fotspår" och det syftar naturligtvis på böckerna och filmera om Arn av Jan Guillou. Över ser ni vår fina guide som var med oss hela dagen.

Det första vi gjorde när vi kom fram till Varnhem var att fika.


Sen tittade vi på klosterkyrkan, som är den enda bevarde klosterkyrka i Sverige idag.





Taket var jättefin. Hela arkitekturen och inredningen var nån slags blandning mellan romansk och gotisk.


Och för alla som kan sin historia så vet ni att i denna kyrka ligger Birger Jarl och andra ur Eriksätten begravda.


Det fanns en fin matta av textilkonstnären Agda Östetrberg i kyrkan. Den var de så rädda om att man inte fick gå på den.



Det var verkligen jättespännande att gå omkring och titta på allt som fanns. De finns så mycket detaljer på allt att man skulle kunna gå omkring där en hel dag och fortfarande hitta nya saker att se.




Så tog vi oss en tur i klosterruinerna som är utanför.


Innan vi åkte vidare gick vi omkring på dessa ruiner, som vi inte vet vad det var från början. Men där övade vi att gå catwalk inför modevisningen på onsdag hehe.


Sedan bar resan vidare till Västergötlands museeum. Där fanns en utställning med hemslöjd, som jag tyckte om, men det var inte den vi var där för att se.




Vi skulle titta på medeltidsutställningen. Det fanns massa spännande föremål att titta på och fasineras över.





Denna dräkt bars av en biskop, om jag kommer ihåg rätt. Den är gjord av siden och så är apostlarna broderade på den.



Så fanns det några fina möbler, som inte hörde till medeltidsutställningen.


Det sista stället vi besökte var kyrkan i Gudslena, tror jag det hette. Det var en liten kyrka som byggs redan under tidig medeltid.

På bänkarna fanns blommor kvar efter ett bröllop som varit i helgen.

Taket var helt underbart vackert. Det är något jag älskar med gamla kyrkor, att även taken är så fina.





Kyrkan målades av Johannes Risbergh år 1749. Han var verksam främst i Läckö.

Trots att det målades 1749 så är det ändå barockstil, detta sa guiden antagligen beror på att det var utte på landet och att då rockocko-trenden inte kommit riktigt än dit.


I sakrestian fanns detta tygstycke, inte det svarta menar jag utan det guldbruna. Det är från dagens Turkiet och kom hit till Sverige under medeltiden. Det är helt gjort av silver och duldtrådar. Det svarta sammetstyget syddes till senare i Sverige.


Det fanns även måliningar på väggarna från 1400-talet, de hade målats över med vit färg för att folket tittade på bilderna under predikan istället för att lyssna. Men sedan så målades det som sagt igen under 1700-talet. Det var jättekul i denna kyrkan för det var mälningar och dekorationer från olika århundraden. Från 1400-talet tills idag.
Dörren till sakrestian var fin den med. Det var smitt en riddare som dödar en drake på den. Alltså som representerade att han förgjorde det onda. Sen över nyckelhålet fanns en prinsessa som självklart representerar det goda.


Det var allt vi gjorde idag. Och självklart så berättade guiden om alla olika sttällen vi åkte förbi och historian och självklart om vart Arn-berättelsen utspelar sig och hur berättelsen hängde ihop med de platser vi besökte.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar